La Intel-ligència Emocional

Escrito por gpmfavara 06-02-2018 en Emocions. Comentarios (0)

Aquest és un tema molt interessant per als pares, docents i qualsevol persona relacionada amb el món dels xiquets i preocupada per la seua adecuada evolució i, com no, estimulació. De fet, es parla molt de sobreestimular quan, en realitat, la intel-ligència emocional, no té res a veure amb això. Personalment pense que una persona, i molt més un xiquet, mai estarà massa "informat" ni "treballa" en quant a emocions: reconeixement, gestió, experiència,... Així mateix, sí és veritat que el paper dels adults que l'envolten és vital, doncs, som i serem el seu model de referència, qui marcarà com experimenta les emocions i com les gestiona, qui farà que les eviten o les busquen, inclús, que disfruten i puguen parlar d'aquestes i de com es senten, qui, en definitiva, podrem propiciar, millorar i afavorir la seua intel-ligència emocional.
Fa unes setmanes abordarem aquesta temàtica a l'Escola de Pares de l'ajuntament. Diverses mares i pares, el Cap d'Estudis del centre i altres professionals, parlàrem àmpliament i ficàrem damunt la taula les situacions més habituals que podem viure al dia i a dia, amb l'objectiu de ser conscients com mil detalls ens passen desapercebuts i com, fixant-nos un poc més, és des d'ahí com i quan podem començar a treballar la intel-ligència emocional dels nostres fills, doncs, no calen materials ni sessions ni coneixements específics,tenim suficients moments i situacions susceptibles en el dia a dia. Encara que, per supost, no està de més, conéixer altres estratègies i alternatives amb les que podem experimentar i jugar amb els nostres fills afavorint el mateix propòsit: potenciar la competitivitat emocional i el coneixement emocional dels nostres xiquets.


Daniel Goleman, Punset,... Són alguns dels que més vos sonaran quan es parla d'aquesta temàtica però vos deixe alguns dels materials que vegérem i altres que també vos poden interessar:


En primer lloc, vos recome una dona que està impulsant molt aquesta temàtica, amb materials i llibres molt interessants. Li diuen Mar Romera i és, entre altres, Presidenta de l'Associació Pedagògica Francesco Tonucci (tot un referent en el món de la Pedagogia i Psicologia actual). Ha publicat un llibre molt recomanable: "La familia. La primera escuela de las emociones". Vos deixe també dos enllaços d'entrevistes per a que pogau començar a conéixer-la:


El niño debe sentirse seguro
Educación 3.0

A més, hi ha una Terapeuta Ocupacional, Victoria Prooday, que està revolucionant les xarxes socials amb algunes de les dades que ha investigat. Vos deixe una de les moltes entrevistes que ha fet explicant-ho:


La tragèdia silenciosa

També hi ha un altra dona que és consultora de criança i que també treballa molt aquest món, Míriam Tirado. Vos deixe l'enllaç a la seua web:


Míriam Tirado

D'altra banda, en el món de l'educació, sabeu que es parla molt i, també, es compara qualsevol metodologia amb el mètode danés, pioners avui en dia en el món de l'educació i de la pràctica real de la promoció i potenciació de la Inteli-ligència Emocional. Vos deixe un article que ho resumeix tot molt bé:


El mètode danés en 6 passos


No podeu tampoc deixar de veure aquest documental:


Intel-ligència Emocional


Blogs interressants:


El parque de las emociones

Las cebras salen

Silvina Martínez


En quant a propostes de jocs, activitats,... Vos deixe aquest post d'un blog molt bo. Detalla diferents alternatives segons l'edat del xiquet:


RecursosCom podeu veure, és un món fascinant i que dóna molt molt per a treballar, experimentar,... i, sobretot i el més important, establir una unió i un nexe molt important amb els xiquets, tant fills, alumnes,... No desperdicieu l'oportunitat de viure tot açò amb ells, vos assegure que no té preu.
Per a qualsevol dubte, ampliació d'informació, de material,... Sabeu on trobar-me!
A experimentar i a emocionar-se!