Blog de gpmfavara

La importància del foment de la lectura en els nostres fills

M'agradaria començar les publicacions del Blog amb un dels temes que considere dels més importants, ja que, engloba molts altres aspectes. M'explique: la lectura, no és sols un passatemps, una activitat lúdica, una "obligació" per a alguns,... La lectura va molt més enllà. Per descomptat que pot ser una activitat d'oci, de fet, és meravellós veure com un xiquet busca un llibre en el seu temps lliure, pot inclús convertir-se en un hobby compartit amb els nostres fills però no podem obviar tot el que pot donar de sí, doncs, la lectura, pot convertir-se en una eina de comunicació amb els nostres fills, en un vincle ferm amb ells. D'aquesta manera, fomentant aquest hàbit, estem oferint-los la capacitat de desenvolupar la seva imaginació; una via de fuga en moments d'estrés, nerviosisme,... una possibilitat de viatjar, riure, meravellar-se, pensar, reflexionar,... A més, estem ajudant a millorar les seves capacitats mentals, és a dir, estem afavorint millores en els seus processos cognitius bàsics (atenció, percepció i memòria),en la seva capacitat d'abstracció, d'imaginació i en el llenguatge. Estem oferint-los ferramentes per a viure, doncs estem obrint una nova finestra per a aprendre valors, cultura, informació, fantasia,... En definitiva, estem oferint-los vida.

No podria recomanar-vos llibres, mai acabaria i, per a ser justos, depén també molt del què estem buscant, per a qui, quina edat, com és el xiquet o la xiqueta, què li agrada,... Avui en dia estan molt ben valorats els llibres que promouen els valors però no són els únics, no hem d'oblidar-nos dels clàssics, dels llibres de fantasia,... És a dir, no busquem la novetat, si no, quin és el tipus de llibre que més li pot agradar. Vos deixe, de fet, unes recomanacions que va publicar el Ministeri d'Educació:

10 Consejos para seleccionar las lecturas

També voldria compartir alguns Blogs molt interessants relacionats amb la literatura infantil. Són Blogs que, a més de fomentar la lectura, escriuen posts de temes relacionats amb la mateixa:

El cocodrilo azul

La cuentería respetuosa

Ana Tarambana

Beatriz Milán

D'altra banda, hem de ser conscients com des de ben menudets, podem afavorir, tal i com he avançat, el desenvolupament del seu llenguatge, la riquesa de la paraula, la comunicació,... Al respecte, mireu quin conte més bonic i meravellós:

La gran fábrica de las palabras

Hi ha també un curtmetratge molt bonic. 

The Fantastic Flying Books

Són exemples de bons materials que podem veure i disfrutar amb els xiquets. El més important és que ens vegen disfrutar com ells i amb ells, que siga posible compartir una estona agradable al voltant d'un llibre, d'un conte,... Així, és important que tinguen un exemple, mireu:

Si tú lees, ellos leen

És un exemple clar del que comentem moltes vegades a les reunions i a les Escoles de Pares: som el seu model, el seu referent, en tots els aspecte possibles.

És per això que, tal i com aprofundirem a la pròxima Escola de Pares del dia 17 de Gener sobre Intel-ligència Emocional, el foment d'aquesta, no requereix res innovador ni extraordinari, si no, moments, temps, ternura, afecte, estima i, sobretot, fomentar i compartir bons hàbits. Ho parlarem amb calma.

Ja per últim, sols voldria animar-vos a visitar la biblioteca amb els vostres xiquets, inclús, que millor que tindre la vostra pròpia selecció de llibres a casa, ficar-los a la seua altura quan siguen menudets: que trien, agafen palpen, miren, observen,... Què millor que la curiositat per crear un hàbit!

No deixeu passar la oportunitat de compartir-ho amb els vostres fills, llegiu amb ells, creeu amb ells el vostre moment de calma i desconnexió, creeu el vostre espai, el vostre moment,... Doneu-los la oportunitat de ser completament lliures i feliços entre les pàgines del seu llibre. Doneu-los la oportunitat d'emocionar-se, descobrir-se, d'empatitzar amb un personatge, inclús, de voler-lo,... 

Doneu-los i doneu-vos la oportunitat de volar i somiar, doncs, somiar no sols és possible als contes de fades... o sí?


Comentarios

No hay ningún comentario

Añadir un Comentario: